Wednesday, February 06, 2008

Smoke and mirrors av Neil Gaiman


Vilken underbar bok! Fullspäckad med korta berättelser, en del fristående och en del som verkar hänga ihop på ngt märkligt sätt (trots att författaren hävdar bestämt att så inte var tanken från början). Mycket Stephen King känsla men Gaiman har ändå hittat något eget i sin berättarstil. Han utforskar allt från Graalen, döda Hollywoodstjärnor och rena fantasifoster och det mest intressanta är att han i början av boken ger en kort redovisning om hur alla dessa historier kommit till och i vilket sammanhang.
Gillar du Stephen King så kommer du DEFINITIVT att gilla Neil Gaiman och den här boken!
Betyg: 5

Med kallt blod av Truman Capote



Plockade upp den här boken på Kista bibliotek mest för att jag var nyfiken på Truman Capote och hans berättarstil. Har hört en del om honom men aldrig läst något av honom. Den här boken är baserad på en verklig händelse. Familjen Clutter blev brutalt mördade av en till synes oförklarlig anledning. Ingen hade något otalat med dom, dom stod på god kant med de flesta i det lilla samhället där de bodde och Herb Clutter hade nästan aldrig stora mängder kontanter hemma. Så vem gjorde det och varför utfördes dådet?

Vi får parallellt med offren, samhället och polisen även följa gärningsmännen och deras historia upp till mordet och efterdyningarna. Capote delar med sig av många detaljer och försöker återskapa känslor och tankar i den mån det bara går.

En mkt intressant bok på alla sätt och vis. Jag skulle vilja kalla den en analys av ett specifikt mord och händelser kring det. Är du en som ofta och gärna tittar på FBI files på Discovery channel eller läser många kriminalböcker så är detta definitivt en bok för dig.

Betyg: 4