Sunday, December 16, 2007

The Last Legion



Den andra filmen vi gav oss i kast med är baserad på en bok av författaren Valerio Massimo Manfredi. Här får vi historien bakom svärdet i stenen, eller åtminstonde hur det hamnade i stenen i första hand :)

Kanske inte den mest självklara filmen jag i vanliga fall skulle välja men den funkade. Lite slapstick över humorn ibland men men skådisar som Ben Kingsley och John Hannah så lyfter filmen ett steg och höll oss fast till eftertexterna.

Betyg: 3

The Man from Earth



Jag och en bekant har sedan några år tillbaka en väldigt fin tradition att äta lunch och se film tillsammans under en stilla fredags eftermiddag i december. I år föll valet på den för oss båda okända filmen The Man from Earth. Och vilken lyckoträff!! En man ska ta farväl av sina kollegor efter 10 års vänskap. De samlas alla i hans stuga och naturligtvis är de alla nyfikna på varför han ska dra vidare och lämna dom för gott. Mannen tar då ett stort beslut och avslöjar för dom att han vart 10:e år alltid bryter upp och flyttar vidare. Han kan nämligen inte åldras. I själva verket har han levat i ca 14000 år..........detta kommer som en chock för hans kollegor som bemöter hans påstående på olika sätt.

Den här filmen är helt underbar. Bara att leka med tanken att en man kan leva i 14000 år. Vad har han sett, upplevt och vilka människor har han träffat. Men detta påstående visar sig snart vara alldeles för mycket för hans chockade kollegor.

Men ljuger han verkligen eller är det sant? Och hur bevisar man en sån sak?

Den här filmen satte sig direkt i mitt hjärta. Den inhar en stämning som är helt magisk. Filmens soundtrack bidrar till stor del men även dialogen.

En film att älska!

Betyg: en stark 5:a

I skuggan av ett brott av Helena Henschen


Första gången jag hörde talas om de von Sydowska morden var nån på 80-talet i en bok av Börje Heed. Nu på andra sidan seklet har den mördade von Sydows dotterdotter skrivit en bok om hur det är att leva med en tragedi i familjen. Man nämnde aldrig händelsen, inte högt iaf och hennes mor ville inte prata om det alls. Författaren har rotat i arkiv, talat med släktingar och anhöriga som fortfarande kommer ihåg och som velat prata och sedan fyllt i tomrummen med egna tankar och funderingar kring händelsen. Det är en fängslande historia om två unga människor och deras tragiska korta liv i de övre kretsarna i Stockholm på 20-30 talen. Två liv som slutade katastrof och med 5 döda.
En mkt tänkvärd och fin bok av en person som på något sätt velat få rätsida sin släkts förflutna.
Betyg: 4