Saturday, January 05, 2008

Grey Gardens



Åh, vad jag hade längtat efter att få se den här dokumentären. Fick först höra talas om den sommaren 2007 när vi satt i bilen på väg upp till Dalarna. Det var ett program i P1 som recenserade den och jag bestämde just där och då att den filmen bara måste jag få tag på! Jakten började och slutade på Amoeba records i San Fransisco i september 2007, ÄNTLIGEN ägde jag en alldeles egen kopia! Dessvärre hittade jag inget bra tillfälle att se den förrän juldagen men who cares. It was worth waiting for!

Två överklasskvinnor nära släkt med Jackie Kennedy bodde i ett fruktansvärt nedslitet och skitigt hus i East Hampton, Long Island. Deras minst sagt bohemiska liv stack många i ögonen. Denna dokumentär spelades in på 70-talet och vi möter två kvinnor med drömmar som gått i kras. Big Edie (mamman) och little Edie verkar vara i stort sett berodende av varandra på något underligt sätt trots att allt de för det mesta gör är att skälla och gnälla på varandra. Dottern anklagar sin mor för att ha förstört hennes musikkarriär när hon var ung medan mamman verkar leva sig tillbaka till sin ungdom då även hon levde för att sjunga. Det är tragiskt men samtidigt fascinerande att se! Och hela tiden undrar man, är dom höga på droger, knäppa i skallen eller bara helt naturliga???

Jag lovar att den här filmen kommer att lämna dig både konfunderad, fascinerad och intresserad av att få veta mer!!

Se till att fixa en kopia nu!

Här ett litet smakprov:


Jag minns att jag sprang av Ron McLarty


Jag älskar böcker som skildrar USA. Det har ju mycket med mina senaste resor dit att göra. Den här boken har jag varit nyfiken på ända sedan den gavs ut på svenska. Fick tag på den på bibblan innan jul och har ägnat nyåret till att läsa. Men den här boken skildrar så mycket mer än bara USA. Vi får följa spillran av ett liv. Den kraftigt överviktiga alkoholisten Smithy förlorar både sina föräldrar och sin sedan länge försvunna mentalt störda syster i ett slag. I sin sorg och på fyllan cyklar han iväg på sin gamla cykel som han hittar i föräldrarnas garage och där börjar han sin resa som kommer att föra honom tvärs över USA, från östkust till västkust för att ta ett sista farväl av sin syster. Samtidigt som vi får följa Smithys resa får vi även läsa om tiden som varit, syskonens barndom, föräldrarnas kamp med sin omöjliga dotter och Smithys väg från smärt tonåring till ett 130 kilos vrak.
Detta är en bok att tycka om och jag har redan bestämt mig för att beställa en egen kopia.
Läs!
Betyg 5

Mannen under trappan av Marie Hermansson


Efter att det unga paret flyttat in i sin drömvilla på landet och börjat göra sig hemmastadda så vaknar mannen en natt och möter till sin förvåning en småvuxen man med skitiga kläder nere i hallen. Den småväxte påstår sig bo i utrymmet under deras trappa och att han heter Kwådd.
En surrealistisk tillvaro börjar nu för familjen. Vad är sant och vad är fantasi? Vem är Kwådd och varför bor han under trappan. Det som började som en dröm utvecklas så småningom till en mardröm. En tänkvärd bok med en skön blandning av vardag och det övernaturliga (?)
Betyg 4

Flugornas Herre av William Golding

En intressant skildring av ett gäng unga pojkar i åldern 6-12 år som blir strandade på en öde ö och hur de kämpar för överlevnad. Många paralleller kan dras med urtidens människor och de tidiga samhällen som uppstod. Vilket är viktigast för att överleva? Eld eller mat? En våldsam kamp tar fart och snart handlar det som började som ett kul äventyr om blodigt allvar.
Läsvärd!

Betyg: 4