Wednesday, December 12, 2007

Djurens gård av George Orwell


Jag har läst den här boken förut men det var så många år sedan att jag kände det var dags för en repris. Jag gillar upplägget. Djuren på en engelsk gård gör uppror, kastar ut bonden och tar själva kommandot över hus och gård. De organiserar sig och sakta växer en mardrömsliknande diktatur fram. Boken lär vara Orwells egen uppgörelse med kommunismen och det är lätt att förstå. Det är lätt att dra vissa paralleller.
Betyg: 3,5

En spricka i kristallen av Cecilia von Krusenstjerna


Min mamma, som jobbat inom sjukvården i stort sett hela sitt liv berättade en gång för mig hur "fina" östermalmsdamer förr kom in till sjukhuset, fisförnäma och med dyra kläder men visade det sig snart, med skitiga, gamla underkläder. Man dolde det smutsiga med pengar. Anlande ett skal som skydd mot verkligheten och putsade ytan extra noga.
När jag såg att denna bok skulle komma på TV skyndade jag mig till bibblan och lånade hem den. Ville först läsa innan jag såg TV-versionen. Och jag blev upprörd, ledsen och arg. Man köper sina barns kärlek och tillit med pengar, eller ännu värre, man skaffar barn för att komplettera den fina ytan, en fin familj måste ha någon att föra det fina arvet vidare till. Men det betyder nödvändigtvis inte att man behandlar barnen som en människor för det. Passar du inte in eller sätter dig emot vissa normer möts man av kyla och oförståelse. Detta händer även Suss, huvudpersonen i den här berättelsen.
En mycket tänkvärd bok som lämnade mig med många tankar och funderingar.
Betyg: 4