Friday, June 27, 2008

Katedralen vid havet


Jag älskar historiska romaner så denna bok kändes som en självklarhet att läsa.
Arnau Estanyol växer upp med sin pappa i 1300-talets Barcelona. Hans mor gick en tragisk framtid till mötes och Arnau tror att hon är död. Historiska händelser blandas med en fantastisk beskrivning av livet i Barcelona, kungahus, präster, inkvisitionen, slavar, pesten och krig. Allt blandad i en underbar berättelse som cirkulerar kring Arnau.
Kanske inte den bästa romanen jag läst men den var snäll och lättläst, om man får säga så om en bok.

Fri (jap. Auto)



Egentligen var det inte meningen att jag skulle köpa någon bok. Det skulle bara bli en kort vända i i bokhandeln för att kolla utbud och nyheter, men inga köp.

Ändå stod jag där sen i kassan med denna bok i handen. Det räckte med att jag tog upp den och läste på baksidan för att intresset skulle vakna. Dessutom hade jag aldrig läst nån bok av en japansk förattare så jag kände att nu var det dags att chansa.

Fyra kvinnor som jobbar nattskiftet på samma fabrik vävs in i ett nät av groteska och hemska händelser. Det hela börjar när den ena av kvinnorna på ett ögonblicks sekund beslutar sig för att ha ihjäl sin supande och otrogne man. Hon ringer sen efter Masako för att be om hjälp och därifrån tar denna bloddrypande historia fart. Liket av mannen styckas och delarna sprids sedan runt på olika sopstationer. Men när delarna plötsligt upptäcks och en spelklubbs ägare blir anklagad och oskyldigt häktad för mordet misstar sig kvinnorna om att detta nu äntligen fått ett slut. Little did they know.........

Om du gillar skruvade japanska filmer ska du definitivt läsa denna bok. Jag kunde inte släppa den!! Sista sidorna var jag tvungen att läsa gående!! Jag kunde ju inte vänta tills jag hade möjlighet att sätta mig ner.