Saturday, September 01, 2007

Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda


Det här är en sån där typisk "må bra" bok. Man kan helt enkelt inte låta bli att tycka om personerna och deras komplicerade liv. Fyra udda personer med olika bakgrund flyttar ihop i en gammal lägenhet i Paris. Det är en berättelse om ensamhet och gemenskap. Kärlek och vänskap blandas med tillbakablickar, trasiga liv och ger en skän bohemisk touch till hela boken.
Att jag sen stod på Danderyds busstation och fällde en tår i samma ögonblick jag vände på sista bladet måste ju bara betyda att den faktiskt berörde även mig på nåt sätt. Och det är inte ofta det händer.
Betyg: 4

Thursday, August 30, 2007

Lady Chatterleys älskare av D.H. Lawrence


På baksidan av denna bok kan man läsa att den var så vågad och erotisk för sin tid att den inte utgavs i England förrän 1960 och då efter att ha friats av en domstol. 1928 gavs den ut privat i Florens men tack vare det mkt vågade språket så fick läsarna världen över läsa boken i censurerat skick.
Och sanna mina ord, det här ÄR verkligen en vågad bok. Glöm det där med charmiga små damer i söta klänningar, söta teserviser och moral. I den här berättelsen går det verkligen HETT till och det är nästan så att man rodnar över de extremt intima och detaljerade beskrivningarna. Lady Chatterley är gift med en man som strax efter smekmånaden blir invalidiserad. Hon inleder så småningom en kärleksaffär med sin mans skogsvaktare, dubbelt kontroversiellt dels pga affären och dels pga klasskillnaden. Efter att ha läst den här boken kan jag bara konstatera att visst kunde dom också på mormors tid!!
Betyg: 4