Friday, November 02, 2007

Alkemisten av Paulo Coelho


Berättelsen om den spanske herdepojken som lämnar sitt land för att söka en skatt vid Pyramiderna i Egypten har lästs av miljoner människor vid det här laget. Iaf så upplyser texten på bokens omslag mig om det. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig när jag började läsa boken men kan nu konstatera att det budskapet, följ tecknen, är något som jag och några nära vänner ägnade oss åt för drygt 10 år sedan under vår "new age" period. Men visst kan jag hålla med när Coelho skriver att "om du vill nånting väldigt mycket så verkar hela universum för att du ska få det". Det kan jag skriva under på men räkna med att allt kanske inte sker samma dag eller samma vecka. Ibland kan det ta år. Men det här med att leta efter tecken i vardagen som leder en in på rätt väg har jag lite svårt att smälta. Man behöver inte leta. Livet händer här och nu. Det finns alltid ett val och flera möjliga utvägar och framtidsutsikter, beroende helt på hur du väljer.
Överlag en trevlig liten bok men inget som slog mig med häpnad.
Betyg: 3

Sunday, October 28, 2007

Marie Antoinette


Alla vet väl vid det här laget nu att Marie aldrig yttrade de berömda orden "Låt dom äta kakor", men att dessa ord har förknippats med henne är inte svårt att förstå. För mig är Marie Antoinette en fascinerande kvinna. Lite av ett mysterium men tillräckligt intressant för att jag skulle vilja träffa henne. Hon blev ett offer för sin tid. Tänk dig själv att leva i en skyddad värld ända från födseln. Hon var ett kort i det politiska spelet och en drottning med bördan att ge sin kung och sitt land en arvinge. Men vi får inte glömma människan Marie. På sätt och vis kan jag förstå att hon spenderade så mkt som hon gjorde. Ärligt talat, är det inte så vi kvinnor fungerar när vi har tråkigt eller något saknas i vårt liv?
Filmen om Marie Antoinette är baserad på Antonia Frasers bok om densamma. Jag skulle rekommendera er som inte sett filmen än att faktiskt läsa boken först. Den ger en bra bild över Maries liv från födsel till död och över de människor som omgav henne under hennes liv. Filmen i sig är en orgie i färg, överdåd, frasande klänningar och enorma peruker. Men jag ÄLSKAR det!! I början var jag dock lite skeptisk till filmens mer eller mindre annorlunda och moderna soundtrack. Men när eftertexterna rullade kunde jag inget annat än konstatera att jag gillade det. Visserligen ger musiken en viss känsla av att allt du ser på filmen utspelas i nutid, kläderna och miljöerna till trots men det funkar. Dock längtar jag nu efter en mer djupare tolkning av hennes liv. Den här filmen räcker inte riktigt ända fram.
Betyg: 3,5
Läs även Antonia Frasers bok: